Συνάντηση του βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλο με τον πρόεδρο της Ο.Π. Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο

H ανάπτυξη συνεργασιών και συνεταιρισμών στον αγροτικό τομέα είναι η ‘απάντηση’ στην δύσκολη διεθνή συγκυρία των μεγάλων προκλήσεων και σε αυτή την κατεύθυνση η σημερινή κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ελληνική οικονομία, στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες με πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις”.

Τα ανωτέρω επεσήμανε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος, στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Ομάδα Παραγωγών στην Αμαλιάδα, όπου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρό της Χρήστο Βαλιανάτο για την καλλιέργεια και την διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και την κατάσταση του αγροτικού τομέα.

Τόσο ο κ. Νικολακόπουλος όσο και ο κ. Βαλιανάτος πολλάκις έχουν αναφερθεί στην σημασία των συλλογικών σχημάτων και με κάθε ευκαιρία ο Ηλείος κοινοβουλευτικός φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση τόσο την λειτουργία της Ομάδας Παραγωγών στην Αμαλιάδα, όσο και την Ομάδα Παραγωγών φράουλας ‘Υρμίνη’, την Ομάδα  ‘Κάμπος’, όπως και άλλες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΘΕΣΠΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

“Μέσω των συλλογικών αγροτικών σχημάτων ο πρωτογενής τομέας θα γίνει πιο δυνατός, θα επιτύχουμε χαμηλότερο κόστος παραγωγής, αύξηση των τιμών των προϊόντων, καλύτερη προώθησή τους στην εγχώρια και τις ξένες αγορές, εισαγωγή στην καινοτομία κλπ.” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης και στην ψήφιση του Νόμου 4935, για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών, μία πραγματική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα, παρέχεται για πρώτη φορά  απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση της αγροτικής ατομικής επιχειρηματικότητας. Η γενναία αυτή μείωση του φόρου εισοδήματος χορηγείται σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέλη συλλογικών σχημάτων, δηλαδή συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, καθώς και σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας με την έννοια της δέσμευσης απορρόφησης των προϊόντων τους από συγκεκριμένη επιχείρηση αγοραστή.

Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάθεση στον συνεταιρισμό ή στην επιχείρηση αγοραστή ποσοτήτων ίσο με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη.

ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυτό που επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης είναι ότι πρόκειται για κίνητρα-τομή στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, με στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, την προστασία και προώθηση των νόμιμων συναλλαγών και την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς αγροτικού τομέα.

Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, συμφώνησαν ο κ. Νικολακόπουλος και ο κ. Βαλιανάτος, ότι θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια προκειμένου οι αγρότες να κατανοήσουν την δύναμη των συνεταιριστικών σχημάτων ώστε ο αγροτικός τομέας να εισέλθει σε μία νέα εποχή, αποκτώντας μεγαλύτερη δυναμική.

Στην διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βαλιανάτος ενημέρωσε τον κ. Νικολακόπουλο για την εξέλιξη της παράδοσης του προϊόντος της βιομηχανικής τομάτας και την παράδοση και τιμή του προϊόντος της Κορινθιακής σταφίδας, ενώ έγινε αναφορά και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις καλλιέργειες εξαιτίας της δυσλειτουργίας των ΤΟΕΒ, με τον Ηλείο βουλευτή να επισημαίνει ότι οι Ομάδες Παραγωγών θα πρέπει να προβαίνουν σε ισχυρές διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών για τους παραγωγούς και κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξουν και για το θέμα της σταφίδας.

Related posts

5ο KINOFEST Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου

2ο Alfeios Eco Festival στον Πύργο: «Η θάλασσα είναι ζωή» από την HELMEPA.

«Έφτασε η ώρα για Νέα Αρχή στο Επιμελητήριο Ηλείας!»