Π. Αντωνακόπουλος: «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα»
Στον πλέον κατάλληλο χώρο, στο διατηρητέο πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας θα στεγαστεί το Ιστορικό Μουσείο του Πύργου, μετά και την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την απευθείας αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς στις δύο προηγούμενες διαδικασίες δημοπράτησης δεν παρουσιάστηκε κανένας πλειοδότης.
Το πρώην κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος που βρίσκεται απέναντι από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα, πληροί όλες τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί εξ’ αρχής από την Δημοτική Αρχή. Πρόκειται για ένα κτίριο με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία και ιστορία, στο κέντρο της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό ιστό της, αποτελεί τοπόσημο, ενώ διαθέτει μεγάλους χώρους άνω των 400 τ.μ., με αίθριο χώρο και για εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ήταν επιβεβλημένη ανάγκη να ιδρυθεί στην πόλη μας ένα Κέντρο που θα στεγάσει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της. Ένα Ιστορικό Μουσείο, όπως έχουν όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας. Ήδη πολλά εκθέματα-κειμήλια που είναι στοιβαγμένα στον 2ο όροφο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου, αναζητούν έναν καλύτερο χώρο. Επίσης μια σειρά από ντοκουμέντα και εκθέματα της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, θα έχουν τη θέση τους στο νέο Μουσείο. Θα στεγαστεί ο ‘κύκλος’ και η ιστορία της σταφίδας, τα έργα μεγάλων δημιουργών της πόλης και οτιδήποτε άλλο θεωρείται σημαντικό στο χώρο του πολιτισμού στον Πύργου. Θα είναι μια περιήγηση στην ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στόχος είναι, σε έναν από τους πολλούς χώρους που διαθέτει το κτίριο να υπάρξει ένα κέντρο νέας και ευφυούς επιχειρηματικότητας. Από την αρχή της θητείας μας είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα.
Γι’ αυτό με ανοιχτούς διαγωνισμούς απευθύναμε πρόσκληση για ανεύρεση κτιρίου και τις προδιαγραφές του. Βγήκαν άγονοι οι διαγωνισμοί και συνεκτιμήσαμε, όπως και πολλοί φορείς της πόλης, ότι το ιστορικό κτίριο της “Τράπεζας της Ελλάδας” που είναι και διατηρητέο είναι το πλέον κατάλληλο, μαζί με τον υπαίθριο χώρο του, για να γίνει κέντρο στέγασης και προβολής της ιστορίας του τόπου. Ένα κτίριο που έχει και τους χώρους και την αισθητική και το ιστορικό φορτίο. Πέρα από την πολιτιστική διάσταση αυτού του έργου, υπάρχει και η αναπτυξιακή, καθώς με την έλευση τουριστών κι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα».