Το στεγαστικό εξελίσσεται με κορυφαίο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία


Απλησίαστες οι τιμές των ακινήτων
Το μέγεθος του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες αλλά και νέα ζευγάρια ανέδειξε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας , το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 14,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκαν αυξήσεις 15,2%, οι υψηλότερες των τελευταίων δεκαετιών, ξεπερνώντας ακόμα και τις τιμές της δεκαετίας του 2000!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% ενώ το 2021 αυξήθηκαν κατά 7,6%.
Οι αυξήσεις αυτές συμπαρασύρουν και τα ενοίκια των κατοικιών, αφού σύμφωνα με έρευνες ο ένας στους δύο ενοικιαστές βρίσκεται σε αδυναμία ή δυσκολία να αποπληρώσει το μηνιαίο ενοίκιο του σπιτιού του.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, σε σχέση με το εισόδημα των πολιτών.
Μάλιστα, το ένα τρίτο των πολιτών διαθέτει πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματος του για να καλύπτει το κόστος του ενοικίου.
‘’ Το στεγαστικό, για το οποίο δεν θέλει να μιλάμε η κυβέρνηση, εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.
Οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία κατασκευάζουν χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην Ελλάδα όμως ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του διαθέτουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τους λίγους και τους ισχυρούς, προβλέποντας την κατασκευή μόνο 100 κατοικιών, ενώ και το νομοσχέδιο για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια αποκλείει χιλιάδες δικαιούχους ’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης , παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του, που περιλαμβάνουν:
-Δημιουργία και αξιοποίηση δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών με φθηνό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές. Υπολογίζεται ότι με αυτό το μοντέλο θα μπορούσαν να διατεθούν πάνω από 100.000 ακίνητα σε προσιτή τιμή σε νέα ζευγάρια και νέους ανθρώπους, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε χώρες όπως η Αυστρία.
-Φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες ιδιοκτήτες για ανακαίνιση των κενών κατοικιών τους προκειμένου να τα διαθέσουν σε οικονομικά αδύναμους πολίτες με μακροχρόνιο και χαμηλό ενοίκιο.
-Διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Άμεση επαναφορά έκπτωσης φόρου ενοικίου για φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
-Την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με νέα και επικαιροποιημένα κριτήρια και τη σύσταση του φορεά απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που ενώ έχει θεσμοθετηθεί από το 2020 επί ΝΔ, δεν έχει ακόμα συσταθεί!
Σημαντική επιβάρυνση στην Ηλεία από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι μπορεί η κυβέρνηση να διαφημίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, ξεχνά όμως να αναφέρει την πρόσθετη την επιβάρυνση στη φορολογία των ακινήτων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία συμπαρασύρει 14 φόρους και τέλη. Στην Ηλεία, μάλιστα, μετά τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών οι τιμές ζώνης έχουν αυξηθεί ως και 15% στον Πύργο, ως και 38% στην Αμαλιάδα, ως και 23% στη Ζαχάρω, ως και 25% στη Γαστούνη και ως και 23% στην Κρέστενα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ανάγκη να στελεχωθούν οι υπηρεσίες πολεοδομίας στην Ηλεία
Τις σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση νέων αδειών, αλλά και στις εκτιμήσεις της επικινδυνότητας αρκετών κτιριών στην Ηλεία προκαλεί η ελλιπής στελέχωση των πολεοδομικών υπηρεσιών της Ηλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει το ΤΕΕ Ν.Ηλείας σε σχετικό υπόμνημά του, στη βόρεια Ηλεία πρακτικά έχει σταματήσει η έκδοση νέων αδειών, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, από τη στιγμή που η περιοχή αυτή προβλέπεται να αναπτυχθεί και τουριστικά λόγω της κατασκευής του οδικού άξονα ‘’Πάτρα-Πύργος’’.

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις